Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Αρχαία Ελληνική συνταγή

Το ταπεινό παστέλι φίλοι μου είναι μια αρχαία Ελληνική συνταγή που μας έρχεται από τα βάθη της ιστορίας (κάποιοι λένε 6.000 χρόνια πριν). Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν αναφορές για αυτό στην Ιλιάδα! ήταν το τρόφιμο που δόθηκε στους στρατιώτες πριν τις μάχες για να ενισχύσει την ενέργεια τους. Ακόμα και η συνταγή που θα δώσουμε παρακάτω έχει την ρίζα της στον Όμηρο. Αναφορές υπάρχουν και σε Αιγυπτιακά αρχεία ως φάρμακο για τις γυναίκες σχετικά με την τόνωση των ορμονών και την αύξηση της λίπιντο! 
Το αρχαίο Ελληνικό παστέλι είναι ένα γλύκισμα με βάση το σουσάμι και το μέλι και  περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, επηρεάζει θετικά την ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζει τα επίπεδα της καλής και της κακής χοληστερίνης σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Ορισμένοι λένε σε 3 εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης θα παρατηρήσετε τα κατευναστικά του αποτελέσματα σε περιπτώσεις χρόνιου άγχους, την χρόνια κόπωση και την κατάθλιψη. Επειδή περιέχει αρκετές θερμίδες θέλει προσοχή στην κατανάλωση του. 
Όπως και να έχει απολαύστε αυτό το σνακ και αν θέλετε να είναι από τα χέρια σας  δοκιμάστε την εύκολη συνταγή του. 
Υλικά
500 γρ σουσάμι με την φλούδα του (να μην είναι αποφλοιωμένο)
500 γρ μέλι
φλούδα από ένα μέτριο λεμόνι
1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο + λίγο ακόμη (για να βρέξιμο των χεριών)
Βάζουμε το μισό σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και το καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά.
Ανακατεύουμε συνέχεια με προσοχή γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μας καεί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ποσότητα..
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με την φλούδα του λεμονιού και την τοποθετούμε στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Στην πορεία του βρασμού θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.
Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες –μετά από 5 λεπτά περίπου – ρίχνουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς.
Όταν  αρχίσει να πήζει (μετά από 8-10 λεπτά) και έχουμε δυσκολία στο ανακάτεμα είναι έτοιμο.
Το απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και όταν κρυώσει λίγο βρέχουμε με πολύ ανθόνερο τα χέρια μας και του δίνουμε ακριβώς το σχήμα και το πάχος που θέλουμε. Κατόπιν το χαράζουμε μέχρι κάτω σε τετράγωνα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το ροδάκι της πίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου