Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Η ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ

Στην εποχή που κυβερνούσε την Ελλάδα ο Καποδίστριας ζούσε στο Ναύπλιο μια ζητιάνα, που τη φώναζαν «Ψωροκώσταινα». Σε μια συνεδρίαση της Συνέλευσης, κάποιος θέλοντας να πει για τη φτώχεια του Ελληνικού Δημοσίου, το παρομοίασε με την πασίγνωστη ζητιάνα.Από τότε η λέξη επαναλήφθηκε στις συζητήσεις και τελικά επικράτησε. Μόνο που, όταν λέγεται τώρα δεν εννοεί το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ολόκληρη τη χώρα.

Η όλη ιστορία της Ψωροκώσταινας (Ευ. Δαδιώτης, «Αιγαιοπελαγίτικα» τεύχος 13) είναι η εξής: «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι», είπε περήφανα η γριά πλύστρα Χατζηκώσταινα και τα άφησε πάνω στο τραπέζι που είχε στήσει στην πλατεία του Ναυπλίου η ερανική επιτροπή, εκείνη την Κυριακή του 1826.
Ύστερα από αυτή την απρόσμενη χειρονομία, κάποιος από το πλήθος φώναξε: «Για δείτε, η πλύστρα η Ψωροκώσταινα πρώτη πρόσφερε τον οβολό της.»
Κι αμέσως το φιλότιμο πήρε και έδωσε. Βροχή πέφταν πάνω στο τραπέζι λίρες, γρόσια και ασημικά. Αυτή ήταν η συνέχεια της φτωχής προσφοράς της πλύστρας Χατζηκώσταινας, που από εκείνη τη στιγμή απαθανατίστηκε με το παρατσούκλι «Ψωροκώσταινα». Και το παρανόμι αυτό κόλλησε έπειτα στην Ελλάδα.
Αλλά, ποιά ήταν αυτή η «Ψωροκώσταινα»;
Ήταν η κάποτε αρχόντισσα των Κυδωνιών, του Αϊβαλιού, Πανωραία Χατζηκώστα, σύζυγος πάμπλουτου Αϊβαλιώτη εμπόρου, που φημιζότανε όχι μόνο για τα πλούτη του άνδρα της, μα και  για την ομορφιά της.
Όταν αργότερα οι Τούρκοι πυρπόλησαν το Αϊβαλί, και έσφαξαν άνδρες και γυναικόπαιδα, ανάμεσα σε αυτούς που σώθηκαν ήταν και η αρχόντισσα Πανωραία Χατζηκώστα, που είδε να σφάζουν οι Τούρκοι τον άνδρα της και τα παιδιά της. Κατά καλή της τύχη ένας ναύτης την βοήθησε και μαζί με άλλους την ανέβασε σε ένα καράβι που ξεμπάρκαρε στα Ψαρά.
Εκεί αναγνωρίστηκε από τον ομοιοπαθή της Βενιαμίν τον Λέσβιο, την προστάτεψε και τον ακολούθησε στην Πελοπόννησο. Στο Ναύπλιο, ο Βενιαμίν παρέδιδε μαθήματα για να ζήσει και η Πανωραία, για να ζήσει, άρχισε να ξενοπλένει και αργότερα, με σαλεμένα σχεδόν τα λογικά της, ζητιάνευε στους δρόμους του Ναυπλίου.
Έπειτα από το περιστατικό του εράνου στο Ναύπλιο, όταν έφτασε ο Καποδίστριας στην Ελλάδα, τη συμμάζεψε κι όταν ίδρυσε το ορφανοτροφείο, η Πανωραία, που τώρα έγινε γνωστή με το παρανόμι «Ψωροκώσταινα», προσφέρθηκε να πλένει τα ρούχα των ορφανών χωρίς καμιά πληρωμή.
Και εκεί που άρχισε να χαίρεται για τα ''παιδιά της'' που είχαν βρει ρούχα και φαγητό , λίγους μήνες μετά τη λειτουργία του ιδρύματος η Πανωραία πέθανε . Οι επίσημοι δεν την τίμησαν . Την τίμησαν όμως με το καλύτερο τρόπο τα παιδιά του ορφανοτροφείου , τα οποία μέσα σε λυγμούς την συνόδευσαν ως την τελευταία της κατοικία .
Σήμερα, το παρατσούκλι της χρησιμοποιείται απαξιωτικά, για να αποδώσει την κακομοιριά και την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας. Η ίδια όμως, υπήρξε μια ηρωική και αξιέπαινη Ελληνίδα.



Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

O αββάς-καταστροφέας των αρχαίων στην Ελλάδα


Οι θησαυροί της αρχαίας Ελληνικής τέχνης καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν , όπως είναι γνωστό, από Ρωμαίους , Γότθους ,Φράγκους σταυροφόρους , από τον Ενετό Μοροζίνη και από τον Άγγλο Έλγιν . Απεσταλμένοι Μουσείων , Πανεπιστημίων και Βασιλιάδων της Ευρώπης ήρθαν στην Ελλάδα στους χρόνους της Τουρκοκρατίας και πήραν νομίσματα , χειρόγραφα , επιγραφές και έργα τέχνης . Από όλους αυτούς όμως την μεγαλύτερη βαρβαρότητα έδειξε στην Ελλάδα ο αββάς  Fourmont που ήταν απεσταλμένος του Λουδοβίκου του ΙΕ' της Γαλλίας . Η βαναυσότητα του ήταν για να είναι αρεστός στο βασιλιά του που ήθελε να είναι ο μόνος που θα έχει διαβάσει και θα έχει κάνει έρευνα σε Ελληνικές επιγραφές και τόπους των αρχαίων προγόνων μας . Ο Fourmont
αναζήτησε επιγραφές στην Αθήνα , στη Σαλαμίνα , στα Μέγαρα και στην Πελοπόννησο . Στη Πελοπόννησο πήγε και στα αγριότερα μέρη της Μάνης . Ο ίδιος ομολογεί σε χειρόγραφο του , το οποίο σώζεται μαζί με το ημερολόγιό του , ότι κατέστρεψε πάνω από 1500 επιγραφές ! 300 από τις οποίες μόνο στη Σπάρτη . Σε επιστολές του περιγράφει αυτάρεσκα την εξολόθρευση που έκανε στις αρχαιότητες της Τροιζήνας και της Ερμιόνης . Εξηγεί ότι βρήκε εκεί πολλές επιγραφές στις οποίες κατέστρεφε τα γράμματα .
Ο Άγγλος περιηγητής Dodwell που πήγε στη Πελοπόννησο αρκετά χρόνια μετά το Fourmont , διηγείται : '' Αφού αντέγραψα μερικές επιγραφές παρατήρησα τον Μανουσάκη (χωρικός της περιοχής) ότι τις τουμπάριζε και τις σκέπαζε κάτω από θάμνους ή πέτρες . Τον ρώτησα και μου εξήγησε ότι πριν πολλά χρόνια ένας Γάλλος σμίλευε τα γράμματα αφανίζοντάς τα . Πράγματι μου έδειξε μεγάλες μαρμάρινες πλάκες από τις οποίες είχαν αποξυθεί οι επιγραφές με βάρβαρο τρόπο'' . Τα λόγια του Dodwell μας ενδιαφέρουν εξαιρετικά , επειδή επιβεβαιώνουν ενδιαφέρον των απλών Ελλήνων χωρικών εκείνης της εποχής για τη διαφύλαξη της προγονικής κληρονομιάς τους . Επίσης αυτά τα λόγια φανερώνουν το πόσο υποκριτικά είναι τα επιχειρήματα των Άγγλων που αρνούνται την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα που γι ' αυτούς έγινε με την δήθεν αδιαφορία των Ελλήνων για τα μνημεία τους .
Το Άργος σε σχέδιο του Fourmont 
Από όσα γράφει ο ίδιος ο Fourmont έκανε καταστροφή στη Σπάρτη : '' Επί 30 μέρες και πλέον 30, 40 και 60 εργάτες κάθε μέρα εκθεμελιώνουν την πόλη της Σπάρτης . Μου υπολείπονται 4 μόνο πύργοι να καταστρέψω ... προς το παρόν ασχολούμαι με την καταστροφή των τελευταίων αρχαιοτήτων ... καταλαβαίνετε τι χαρά δοκιμάζω ( ! ) ... αλλά να η Μαντινεία , η Στυμφαλία , η Τεγέα και ιδιαίτερα η Νεμέα και η Ολυμπία αξίζουν την εκ βάθους εκθεμελίωση . Έκανα πολλές πορείες αναζητώντας αρχαίες πόλεις αυτής της χώρας και έχω καταστρέψει μερικές . Ανάμεσά τους την Τροιζήνα , την Ερμιόνη , την Τύρινθα , τη μισή ακρόπολη του Άργους , τη Φλιασία , το Φενεό ... μπήκα στη Μάνη . Εδώ και 6 εβδομάδες ασχολούμαι με τη ολοκληρωτική καταστροφή της Σπάρτης ! Γκρεμίζοντας τα τείχη , τους ναούς της , μην αφήνοντας πέτρα στη πέτρα θα κάνω και την τοποθεσία της άγνωστη στο μέλλον , για να την ξανακάνω εγώ γνωστή ( ! ) Έτσι θα δοξάσω το ταξίδι μου . Δεν είναι αυτό κάτι ; '' ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ : '' Γκρέμισα ότι απέμεινε από τα οχυρά και τους ναούς της '' ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΦΕΛΕΙΑ ΟΜΟΛΟΓΕΙ : ''Από τους περιηγητές που προηγήθηκαν δεν θυμάμαι να τόλμησε κανείς να κατεδαφίσει πύργους και μεγάλα κτίρια! '' ΠΑΡΟΝΟΙΚΟΣ ; ημιμαθής ; φανατικός εχθρός του αρχαίου πνεύματος εξαιτίας της ιδιότητάς του ως κληρικού; Δεν ξέρει κανείς την ακριβή απάντηση . Ίσως λίγο από όλα . Η καταστροφή που προκάλεσε είναι τεράστια στον Fourmont οφείλετε η εξαφάνιση της αρχαίας Σπάρτης , της Τροιζήνας και της Ερμιόνης . Με δικά του στοιχεία αυτά δηλαδή που δίνει ο ίδιος στη Σπάρτη πλήρωσε 1200 ημερομίσθια για το γκρέμισμα των μνημείων και των κτιρίων που σώζονταν ακόμη . Το θαύμα είναι ότι δεν πρόλαβε να πάει στην αρχαία Ολυμπία επειδή ανακλήθηκε στη Γαλλία . Η καταστροφή που έκανε δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα ούτε από Γότθους ούτε από τους Τούρκους . Οι αντιγραφές που έκανε στις 1500 επιγραφές που κατέστρεψε βρίσκονται στη βιβλιοθήκη των Παρισίων . Είναι πιθανόν οι καταστροφές που έκανε ο Fourmont να έχουν γίνει με την πρακτική της ''καταδίκης της μνήμης'' που ήταν ένα είδος τιμωρίας που έκαναν οι Ρωμαίοι αιώνες πριν από αυτόν . Με αυτή τη πρακτική γινόταν κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξαφανίσουν όλα τα στοιχεία που αποδείκνυαν την ύπαρξη του κάθε τιμωρημένου που ήθελαν να ατιμάσουν . Στη περίπτωση του Fourmont και του βασιλιά του ο ατιμασμένος ήταν ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός .

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΕΞΑΓΕΙ



Τελικά εμείς οι Έλληνες είμαστε τεμπέλικος λαός όπως λένε οι Γερμανοί ; ή αυτά είναι για να τα ακούνε οι έξω και να μας βρίζουν για τα χάλια που οι ίδιοι μας έφεραν μαζί με κάτι δικούς μας !
ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΚΑΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ
    1) Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο στην εμπορική ναυτιλία !
    2) Η χώρα μας είναι η δεύτερη χώρα στο κόσμο στη παραγωγή πρόβειου γάλακτος!
    3) Τρίτη χώρα στο κόσμο στη παραγωγή κρόκου (saffron) .
    4) Τρίτη χώρα στο κόσμο στη παραγωγή ελιάς και λαδιού .
    5) Τέταρτη χώρα στο κόσμο στη παραγωγή ακτινίδιων.
    6) Πέμπτη χώρα στο κόσμο στη παραγωγή ροδάκινων , νεκταρινιών και χαρουπιών .
    7) Πέμπτη χώρα στο κόσμο στην εξαγωγή σπαραγγιών
    8) Έκτη χώρα στο κόσμο στη παραγωγή κελυφωτού φιστικιού (αράπικου) .
    9) Έβδομη χώρα στο κόσμο στην εξαγωγή κατσικίσιου γάλακτος .
    10) Έβδομη χώρα στο κόσμο στην εξαγωγή βαμβακιού και ενδέκατη στην παραγωγή στο κόσμο.
    11) Όγδοη χώρα στο κόσμο στην εξαγωγή κάστανων .
    12) Ένατη χώρα στο κόσμο στην εξαγωγή στο πεπόνι .
    13) Δέκατη χώρα στο κόσμο στην εξαγωγή κερασιών .
    14) Ενδέκατη χώρα στο κόσμο στην εξαγωγή αμυγδάλων και πράσου.
    15) Ενδέκατη χώρα στο κόσμο στην εξαγωγή βαμβακόσπορου.
    16) Δωδέκατη χώρα στο κόσμο στην εξαγωγή σε καρύδια , σπαράγγια , σύκα , φασολάκια και φουντούκια .
    17) Δέκατη έκτη χώρα στο κόσμο στην εξαγωγή τυροκομικών.
    18) Η Ελληνική φέτα φτάνει για να φάνε το 147% των Ελλήνων .
    19) Τα φρούτα μας φτάνουν για να φάνε το 128% των Ελλήνων .
20) Τα αγροτικά διατροφικά προϊόντα μας φτάνουν το 94% των Ελλήνων .
    21) Το Ελληνικό μέλι φτάνει για το 92% των Ελλήνων.
    22) Τα Ελληνικά αυγά φτάνουν για το 91% των Ελλήνων.
    23) Το Ελληνικό κρέας φτάνει για το 56% των Ελλήνων .
    24) Η χώρα μας παράγει μαγνήσιο και καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δ. Ευρώπης .
    25) Είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στη παραγωγή αλουμινίου
    26) Είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός της Ε.Ε.
    27) Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στο κόσμο (μετά της Η.Π.Α. ) στην εξόρυξη σμηκτίτων (φάρμακα , καλλυντικά κ.α.)
    28) Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. με σημαντικά κοιτάσματα νικέλιου που εξάγεται στο εξωτερικό
    29) Πρώτη χώρα στο κόσμο στην εξόρυξη λευκόλιθου .
    30) Πρώτη χώρα σε υδρομαγνησίτη .
    31) Πρώτη σε περτίτη.
    Για να πούμε και τα σοβαρότερα νοτίως της Κρήτης έχουμε το 3ο κοίτασμα στο κόσμο σε πετρέλαιο , ο χρυσός στη Θράκη αξίζει 38δις ευρώ που μαζί με της Μακεδονίας είναι τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στην Ευρώπη .
    Το πετρέλαιο και το αέριο μας έχουν αξία 10 ΤΡΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ !!! ( ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΣΓΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. )
    Μήπως το πρόβλημα είναι εδώ στα τελευταία και όλα όσα έγιναν είναι για αυτά ;
    Τεμπέληδες οι Έλληνες που δουλεύουν 43,7 ώρες την εβδομάδα δηλ. περισσότερες από όλους στους Ευρώπη ;

ΠΟΜΑΚΟΙ



Στην γη της Θράκης που βασίλευσε ο Ορφέας , η παρουσία του Ελληνισμού ήταν πάντα συμπαγής και κυρίαρχη . Οι Θρακιώτες , απόγονοι του Ορφέα ήταν οι καλύτεροι ιππείς της Ελλάδας , μέχρι και σήμερα διατηρούν την παράδοση με ιππικούς αγώνες .
Όταν ο Μ. Αλέξανδρος εκστράτευσε κατά των βαρβάρων της Ανατολής , το περίφημο ιππικό του ήταν οι Αγριάνοι (οι Αγριάνοι ήταν γνωστοί ως πολεμική φυλή και ειδικότερα ως επιδέξιοι ακοντιστές. Εγκατεστημένοι σε άγονη περιοχή και ζώντας κυρίως με την κτηνοτροφία κατατάσσονταν συχνά ως μισθοφόροι για λογαριασμό των Αθηναίων και των Μακεδόνων . Αποτελούσαν μέρος του στρατού του Μ. Αλεξάνδρου που τους πήρε μαζί του στην εκστρατεία κατά των Περσών . Στους νομούς Σερρών και Έβρου υπάρχουν μέχρι και σήμερα χωριά τα οποία ονομάζονται Αγριανή ) οι πρόγονοι των σημερινών Πομάκων .
Οι Πομάκοι ζουν σήμερα στην Αλβανία , Βουλγαρία ,Ελλάδα , ΠΓΔΜ και Τουρκία. Όλες οι χώρες που ζουν οι Πομάκοι διεκδικούν την εθνική τους καταγωγή. Τόσο η Βουλγαρία όσο και η Τουρκία αλλά και οι υπόλοιπες χώρες έχουν διεκδικήσει τους Πομάκους, παρουσιάζοντας διαφορετικά ιστορικά στοιχεία προκειμένου να ενισχύσουν τους εθνικούς μύθους προσεταιρισμού τους. Η κάθε χώρα από τις παραπάνω με κάθε τρόπο προσπαθεί να πει ότι ακόμα και το όνομα Πομάκοι είναι από τη δική της γλώσσα εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε ότι είναι οι απόμαχοι του Μ. Αλεξάνδρου , οι ιππομάχοι του Μακεδονικού στρατού και ότι από αυτές τις λέξεις είναι η ονομασία του ονόματός τους .
Οι Πομάκοι σε όλη την ιστορία τους αντιμετώπισαν απειλές . Η πρώτη απειλή ήταν το 681 μ.Χ. από τους Βούλγαρους . Από το 1344 και μετά αρχίζει ο σταδιακός εκβουλγαρισμός τους , εξαιτίας της συνθήκης ανάμεσα σε Βυζαντινούς και Βουλγάρους , με την οποία η Ροδόπη περιήλθε εντός των Βουλγαρικών συνόρων . Οι Βούλγαροι ιστορικοί θεωρούν τους Πομάκους εξισλαμισμένους Βούλγαρους και υποστηρίζουν ότι οι Πομάκοι είχαν Βουλγαρική συνείδηση αλλά λόγω πολιτικής της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν αποκτήσει την Τουρκική συνείδηση. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η Πομάκικη γλώσσα είναι συγγενής της Βουλγαρικής γλωσσολογικά ανήκει στην οικογένεια των Νοτιοσλαβικών γλωσσών και ειδικότερα στην ομάδα των Βουλγαρο-σλαβικών . Αυτό είναι αποτέλεσμα όχι εθνικής ταυτότητας αλλά μεγαλύτερης επαφής με τους Βούλγαρους για πάνω απο 1000 χρόνια σταδιακά .
Η δεύτερη απειλή ήταν την περίοδο 1365-1368 οι Οθωμανοί Τούρκοι κατακτούν τη Ροδόπη , από τότε αρχίζουν οι μαζικοί και βίαιοι εξισλαμισμοί τους . Κατα την παράδοση των Βουλγάρων, ο Μέγας Βεζίρης Κιοπρουλού Μεχμέτ πασάς 1656-1661) απείλησε τους Πομάκους της κοιλάδας του Τσεπίνου (στη βορειοδυτική Ροδόπη ) ότι αν δε προσέρχονταν στο Ισλάμ, θα εξοντώνονταν. Πράγματι, το 1656 Οθωμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην κοιλάδα του Τσεπίνου, συνέλαβαν τους προύχοντες των Πομάκων και τους μετέφεραν στον τοπικό πασά, όπου αναγκάστηκαν να υποκύψουν. Ο Μέγας Βεζίρης Μεχμέτ Κιοπρουλού, μετά τον ομαδικό εξισλαμισμό, κατέστρεψε 218 εκκλησίες και 336 παρεκκλήσια στις περιοχές των Πομάκων.Τα ερείπια της καταστροφής παραμένουν έως και σήμερα σε πολλά μέρη. Το γεγονός αυτό έχει μείνει ως ανάμνηση στις Πομακικές κοινότητες. Ο εξισλαμισμός δεν έγινε πάντοτε οικειοθελώς. Πολλοί Πομάκοι προτίμησαν να πεθάνουν παρά να εξισλαμιστούν, πηδώντας σε κάποιο βάραθρο. Σημεία θυσίας των Πομάκων αναφέρονται σε πολλές κωμοπόλεις και χωριά των Πομάκων, όπως το Γκούλεμ Κάμεν στη Γλαύκη Ξάνθης .
Χαρακτηριστικό της εποχής είναι το ακόλουθο δημοτικό Πομακικό τραγούδι της Γλαύκης που αναφέρεται στο εξισλαμισμό του 17ου αιώνα στην Πομάκικη γλωσσα .
Μάιτσιμκο μόγε ήτσιμκο,
μάιτσιμκο μόγε άιτσιμκο,
τριμήνα Τούρτσι ντόινταχο,
μόματα ντα τη παγιόματ.
Νη μόι μα πούστα μάιλελε,
Νη μόι μα ντάβα μάιλελε,
Τούρτσι ντα μα παγιόματ,
ον ντοκούς μαμά κούτενα,
φ' Γιουνάντσκο τσόρνα παρστίτσα,
φ' Γιουνάντσκο τσεγίρ ζελένα,
κίτκι τσερβένα φ' τσεγίρεν,
αόσκι ζελένι ι σένκι.
Κακ σε μα πρεμπαλές μάιλελε,
Τούρτσι ντα μα παγιόματ;
Μάνα μου, δικιά μου μανούλα,
μάνα μου, δικιά μου μανούλα,
τρεις Τούρκοι ήρθανε,
την κόρη σου να πάρουν.
Μη με αφήνεις μανούλα μου,
μη με δίνεις μανούλα μου,
Τούρκοι να με πάρουν,
δεκαεννιά χρονών κόρη μεγάλωνες,
σε Ελληνικό μαύρο χώμα,
σε Ελληνικό λιβάδι πράσινο,
λουλούδια κόκκινα στο λιβάδι,
καρποφόρα πράσινα δέντρα και σκιές.
Πώς θα το αντέξεις μανούλα μου,
Τούρκοι να με πάρουν;

Στην Ελλάδα, εξαιτίας της ασυνέπειας και των αντικρουόμενων πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις έναντι των Πομάκων, αλλά και λόγω του αμφιλεγόμενου καθεστώτος τους μετά την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας από την οθωμανική κυριαρχία το 1878, υπάρχουν λίγες αξιόπιστες στατιστικές για τον Πομακικό πληθυσμό. Επιπλέον, η εκτίμησή του είναι δύσκολη, καθώς στις εθνικές απογραφές δεν καταγράφονται ως ξεχωριστή πληθυσμιακή ομάδα αλλά συνήθως συμπεριλαμβάνονται στο μουσουλμανικό πληθυσμό, παρόλο που 3.000 περίπου Πομάκοι είναι Αλεβίτες .
Οι Αλεβίτες είναι θρησκευτική και πολιτιστική κοινότητα στην Τουρκία και δευτερευόντως σε άλλες χώρες με δεκάδες εκατομμύρια μέλη. Ο Αλεβιτισμός έχει ορισμένες ομοιότητες με το Σιϊτικό Ισλάμ , αλλά θεωρείται μία ανεξάρτητη θρησκεία. Πίνουν κρασί, πιστεύουν στην «Αγία Τριάδα» και στο «αγαπάτε αλλήλους» αλλά δεν είναι χριστιανοί.Πιστεύουν στον Αλλάχ αλλά ερμηνεύουν το Κοράνι αλληγορικά και όχι κατά γράμμα. Δεν πείθονται ότι μετά θάνατον τους περιμένουν τα ουρί του Παραδείσου αλλά ούτε και η Κόλαση.Δεν αναγνωρίζονται καν ως μειονότητα από το Τουρκικό κράτος.
 

ΕΝΑΣ ΧΥΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΤΑ ΛΙΠΗ ΣΤΗ ΚΟΙΛΙΑ !





Είναι εξαιρετικά θρεπτικός, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και συμβάλλει στη διάλυση του συσσωρευμένου λίπους. Δοκιμάστε τον τώρα!
              Υλικά:
Μπανάνα: πλούσια σε κάλιο 
Μήλο: πλούσιο σε πηκτίνη και φυτικές ίνες ½
½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι: πλούσιος σε βιταμίνη C ½  
Φουντούκια: σούπερ αντιοξειδωτικά και πλούσια σε βιταμίνη E
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι: αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο
Λίγη κανέλλα: αντιοξειδωτική με μηδέν θερμίδες
                                                      Εκτέλεση
Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ανακατεύετε καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Απολαύστε το χυμό σας παγωμένο ως πρωινό ή δεκατιανό.